niedziela, 31 grudnia 2017

Ciasto śliwkowe z patelni

Składniki:

kilka śliwek lub gęste powidła
kakao
2 łyżki wody
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Wykonanie:

Na dużej patelni zagotować 2 łyżki wody z 2 łyżkami cukru.
Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza to zmniejszyć ogień i gotować kilka minut aż cukier się skarmelizuje ( mieszać ).
Śliwki pokroić w plasterki i ułożyć na gotującym się karmelu.
W misce wymieszać jajka, mąkę, resztę cukru, proszek do pieczenia tak aby uzyskać lejące się ciasto. Przygotowane ciasto wlać a patelnię równomiernie zakrywając śliwki.
Patelnię przykryć pokrywką i smażyć to 10 minut na małym ogniu.
Wyłączyć ogień i zostawić przykryte ciasto na 10 minut.
Patelnię nakryć talerzem i obrócić aby ciasto wypadło na talerz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz