niedziela, 31 grudnia 2017

Tort kawowy (mały)

Biszkopt
Składniki:
6 jajek
180 gram cukru
180 gram mąki

Wykonanie:
Jajka ubijać mikserem, w międzyczasie posmarować formę. Do jajek wsypać cukier i ubić na sztywno. Do ubitych jajek dosypać mąki i chwilę miksować ( nie za długo i na najmniejszych obrotach ). Potem wlać do formy. Piec około 30 - 45 minut w temp 200 stopni.

Masa
Składniki:
250 gram palmy
100 gram cukru
kawa do smaku

Wykonanie:
Palmę ucierać z cukrem na gładką masę, do smaku dodać kawę.

Biszkopt można przekroić na pół przełożyć masą i wierch oraz boki posmarować też.
boki można posypać kruszonkami z ciasta wcześniej zbierając wierzch z biszkoptu i przyrumienić je za złocisty kolor w piekarniku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz