sobota, 30 grudnia 2017

Pierniki ( duża porcja )

Składniki:

2 i 1/2 margaryny
3 kg mąki
3 szklanki cukru ( jedna na karmel)
2 łyżeczki amoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 litra miodu
12 jajek ( 5 całych)
4 łyżki kakao
2 łyżki kawy ( sypana / prawdziwa )
1/2 paczki cynamonu
5 przypraw do pierników
1 butelka śmietany

Wykonanie: 

Z jednej szklanki cukru zrobić karmel.
Zrumienić cukier i zalać szklanką wody.
Następnie do karmelu dodać miód, cukier (rozmieszać) i wlać do dużej miski.
Rozpuścić tłuszcz i dodać do miski.
Mąkę, kakao, kawę, przyprawę do pierników oraz proszek do pieczenia stopniowo dodać do miski.
W osobnym naczyniu widelcem rozetrzeć jajka i z resztą mąki dodać do wcześniej przygotowanych składników, pod koniec wlać tam też 1 szklankę śmietany.
Amoniak zalać gotującą wodą i wlać do przygotowanego ciasta.
Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 2 - 3 godziny.
Wykrawać foremkami i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz