wtorek, 8 listopada 2016

Naleśniki

Dziś podzielę się z wami moimi pomysłami na dania z wykorzystaniem naleśników.

Ciasto naleśnikowe:

(porcja na około 8 sztuk na dużą patelnie)

2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
3 całe jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru 
szczypta soli
1 łyżka oliwy lub oleju

Przygotowanie:
Do miski wlać mleko oraz wodę, dodać jajka i potem następne składniki.
Najważniejsze aby ciasto nie miało grudek z mąki, polecam przesiać przez sito mąkę.
Jeśli już macie grudki najlepszym pomocnikiem okaże się blender.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy lub oleju wlać ciasto.
Najlepsze są na jak najmniejszej ilości oliwy czy oleju oraz cienkie które można wykorzystać na przeróżne sposoby.


Naleśniki na słodko 

z nutellą i bananem  

Są dobrym pomysłem na słodki deser.
Wcześniej przygotowane naleśniki posmarować całe nutellą lub innym kremem orzechowym czy czekoladowym.
Banana pokroić i ułożyć na naleśniku, następnie złożyć.

Porada:
Świetnym dodatkiem który idealnie pasuje do banana może być słony krem orzechowy.


Trochę więcej informacji o nutelli można znaleźć tutaj:
 https://www.nutella.com/pl
 \

Krokiety

ze szpinakiem i żółtym serem

Składniki na farsz:

szpinak
śmietana
kostka rosołowa
czosnek (najlepiej granulowany)
sól
pieprz 
 żółty ser
 masło lub margaryna
jajko
panierka lub bułka tarta

Na patelni należy rozgrzać masło lub margarynę, dodać szpinak, trochę wody, kostkę rosołową, czosnek, sól i pieprz do smaku.
Najlepiej przykryć i prużyć kilka minut aż wygotuje się woda.
Kolejnym krokiem jest dodanie szpinaku i startego żółtego sera.

Polecam ser dodać do przestudzonego szpinaku.

Na naleśniki wystarczy nałożyć wcześniej przygotowany farsz, zawinąć w roladki.
Zamoczyć w jajku, bułce/ panierce i smażyć na patelni.

Porada:
Szpinaku nie należy przygotowywać na patelni dłużej niż około 30 minut ponieważ po tym czasie traci swoją wartość.


Wartości odżywcze szpinaku:
 
źródło błonnika pokarmowego
zawiera składniki mineralne np. wapń potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, jod, cynk, mangan
bogate źródło witamin C, B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego, PP, E
wykazuje działanie antynowotworowe
chroni przed szybkim starzeniem się komórek



Krokiety z pieczarkami

Składniki na farsz:

pieczarki
cebula
sól
pieprz
bułka tarta
żółty ser 
olej lub oliwa
jajko

Pieczarki należy umyć i zetrzeć na tarce (duże oczka), cebulę należy pokroić w kostkę.
Na patelni z olejem smażyć pieczarki oraz wcześniej pokrojoną cebulę, doprawić solą oraz pieprzem.
Na sam koniec dodać bułkę tartą oraz żółty ser.

Tak przygotowany farsz nakładać na naleśnik, zawijać.
Ostatnim krokiem jest opanierowanie i smażenie gotowego krokieta.

Wartości odżywcze pieczarek:
  głównie witaminy B1, B2 i B3, D, której brak jest w warzywach
znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np fosforu, selenu,żelaza i miedzi
jedzenie pieczarek może obniżać poziom lipidów we krwi, zwiększać odporność i poprawić trawienie
zawierają dużo białka, mogą zastępować mięso
 

 



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz