środa, 9 listopada 2016

Małe słodkie przekąski

Rogale drożdżowe


Składniki:
3 szklanki mąki
200 gram margaryny np. kasi
3 żółtka
3/4 szklanki letniego mleka
40 gram drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
konfitura, powidła lub czekolada do nadzienia

Mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, sól i 1 szklankę mąki.
Tak przyrządzony rozczyn odłożyć na bok do czasu wyrośnięcia.
Rozpuścić 50 gram margaryny i ostudzić.
Następnie żółtka wraz z cukrem utrzeć, dodać do nich następująco rozczyn, rozpuszczoną margarynę, resztę mąki.
Odłożyć na bok ponownie do czasu wyrośnięcia.
 Ciasto rozłożyć na stole i dodać resztę margaryny miękkiej, którą należy wałkować wałkiem aby połączyła się z ciastem.

Tak przygotowane ciasto pokroić na mniejsze kawałki i rozwałkować na okrągło, rozciąć na trójkąty.
Nałożyć nadzienie i zawijać.

Piec około 8-10 minut w piekarniku góra/dół w temperaturze 180 stopni.




Porady:

Margaryna najlepiej gdy ma pokojową temperaturę, wtedy łatwo i szybko połączy się z ciastem.

Najlepiej gdy nadzienie będzie np. gęste powidła lub konfitura która nie wypłynie z rogala podczas pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz